752 prosent vekst i løsepengevirus i 2016

Enorm vekst i cyber-kriminalitet er fasiten i følge rapporten til sikkerhetsselskapet Trend Micro, når 2016 skal oppsummeres.

Spesielt stor vekst har det vært innenfor løsepengevirus, som vokste med hele 752 prosent i løpet av 2016, og som har kostet virksomheter verden over, over en milliard dollar.


Trend Micro og Zero Day Initiative (ZDI) har oppdaget over 765 sårbarheter i 2016. Sammenlignet med 2015, økte antall sårbarheter i Apple sine produkter med 145 prosent, mens Microsoft opplevde en reduksjon på 47 prosent.


Blokkerte over 80 milliarder trusler i 2016

I løpet av 2016, blokkerte Trend Micro sine sikkerhetsløsninger over 81 milliarder trusler, noe som tilsvarte en vekst på 56 prosent fra 2015. I løpet av andre halvår i 2016, ble over 3000 angrep blokkert hvert sekund. I samme periode ble mer enn 75 milliarder forsøk på angrep via epost blokkert, noe som klart og tydelig illustrerer at den gamle eposten fortsatt er et yndet fokusområder for cyberkriminelle.


– Samtidig som sikkerhetstruslene blir mer avanserte og sofistikerte, har de cyberkriminelle flyttet sitt fokus fra enkeltindivider til virksomheter. Årsaken er enkel:

Virksomheter har mer penger, og ofte mer å tape enn enkeltpersoner. Gjennom 2016 opplevde vi en kraftig vekst av cyberkriminelle som presset bedrifter og virksomheter til å betale for å få tilbake sine data, og vi ser ikke at denne trenden vil avta, sier kommunikasjonssjef Karianne Myrvold i Trend Micro.

Hovedfunnene fra sikkerhetsrapporten

Antall varianter av løsepengevirus vokste med 752 prosent i 2016.

Fra 29 varianter i 2015 til 247 varianter i 2016. En viktig årsak til den store veksten, er lønnsomheten. Til tross for at individer og virksomheter frarådes å betale de cyberkriminelle for å få tilbake sine data, klarte de å kreve inn over en milliard dollar i løpet av året.


Kompromittering av forretningsepost er særdeles lukrativt og vokste kraftig.

I gjennomsnitt tapte selskaper som ble utsatt for kompromittering av epost (Business Email Compromise), 140.000 dollar på verdensbasis.

I Norge har vi nylig opplevd at flere stortingspolitikere har blitt utsatt for tilsvarende angrep fra russiske cyberkrimninelle. I følge sikkerhetsrapporten for 2016, ble over to prosent av norske virksomheter utsatt for kompromittering av epost. I USA ble nesten 40 prosent av virksomheter utsatt.


Trojanske hester og skadelig programvare rammer banker.

Cyberkriminelle har brukt skadelig programvare, kredittkortskimming og trojanske hester mot banker og minibanker i lang tid, men i løpet av de siste årene har angrepene utviklet seg til å befatte ID-tyveri. Og nordmenn er på ingen måte skånet for dette.

Ferske tall fra Statens institutt for forbruksforskning og TNS Gallup viser at nesten 250.000 nordmenn har blitt utsatt for identitetstyveri.

Informasjon som de cyberkriminelle skaffer seg gjennom ID-tyveri, kan videre benyttes for å komme seg på innsiden av en virksomhet eller organisasjon. Deretter kan de cyberkriminelle bruke informasjonen de har til å kompromittere forretningsepost eller presse virksomheter gjennom løsepengevirus.

Hele rapporten fra Trend Micro kan lastes ned her: https://www.trendmicro.com/vin…is/threat-reports/roundup

    Del

    Kommentarer